# RRB ALP Mock Test Series 2, RRB ALP MCQ, RRB Online test Series 2

## RRB ALP Online Test Series 2, RRB ALP Mock Test, RRB Quiz Series 2

#### Quiz-summary

0 of 50 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50

#### Information

RRB ALP Mock Test Series 2, RRB ALP MCQ, RRB Online test Series 2. RRB ALP Free MCQ Series 2. RRB Exam MCQ 2018, RRB ALP Free Mock Test Exam 2018. RRB ALP Exam Free Online Quiz 2018, RRB ALP Mock Test **Series 2nd** in English. RRB MCQ for All Subjects, RRB ALP Free Mock Test Series in English. RRB ALP Free Mock Test **Series 2.** RRB ALP English Language MCQ in English **Series 2nd**. RRB ALP Quantitative Aptitude Quiz 2018, RRB ALP Reasoning Ability Free MCQ. Take RRB ALP Online Quiz. The RRB ALP Full online mock test paper is free for all students. RRB ALP Question and Answers in English and Hindi **Series 2**. Here we are providing** RRB ALP Full Mock Test Paper in English. RRB ALP **Mock Test **Series 2nd** 2018. Now Test your self for RRB ALP Exam by using below quiz…

This paper has** 50 questions**.

Time allowed is **50 minutes**.

The **RRB ALP MCQ Series 1st, RRB ALP Free MCQ Exam** is Very helpful for all students. Now Scroll down below n click on **“Start Quiz” or “Start Test” **and Test yourself.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 50 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score | |

Your score |

#### Categories

- Not categorized 0%

Pos. | Name | Entered on | Points | Result |
---|---|---|---|---|

Table is loading | ||||

No data available | ||||

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50

- Answered
- Review

- Question 1 of 50
##### 1. Question

Two pipes A and B can fill a cistern in 20 and 30 minutes respectively, and a third pipe C can empty it in 40 minutes. How long will it take to fill the cistern if all the three are opened at the same time?

Correct1/20 + 1/30 – 1/40 = 7/120

120/7 = 17 1/7Incorrect1/20 + 1/30 – 1/40 = 7/120

120/7 = 17 1/7 - Question 2 of 50
##### 2. Question

2222.2 + 222.22 + 22.222 = ?

CorrectIncorrect - Question 3 of 50
##### 3. Question

In what ratio should a variety of rice costing Rs. 6 per kg be mixed with another variety of rice costing Rs. 8.75 per kg to obtain a mixture costing Rs. 7.50 per kg?

CorrectLet us say the ratio of the quantities of cheaper and dearer varieties = x : y

By the rule of allegation, x/y = (87.5 – 7.50) / (7.50 – 6) = 5/6IncorrectLet us say the ratio of the quantities of cheaper and dearer varieties = x : y

By the rule of allegation, x/y = (87.5 – 7.50) / (7.50 – 6) = 5/6 - Question 4 of 50
##### 4. Question

How many seconds will a train 100 meters long take to cross a bridge 150 meters long if the speed of the train is 36 kmph?

CorrectD = 100 + 150 = 250

S = 36 * 5/18 = 10 mps

T = 250/10 = 25 secIncorrectD = 100 + 150 = 250

S = 36 * 5/18 = 10 mps

T = 250/10 = 25 sec - Question 5 of 50
##### 5. Question

How long does a train 110 m long running at the speed of 72 km/hr takes to cross a bridge 132 m length?

CorrectSpeed = 72 * 5/18 = 20 m/sec

Total distance covered = 110 + 132 = 242 m.

Required time = 242/20 = 12.1 sec.IncorrectSpeed = 72 * 5/18 = 20 m/sec

Total distance covered = 110 + 132 = 242 m.

Required time = 242/20 = 12.1 sec. - Question 6 of 50
##### 6. Question

Two trains of length 100 m and 200 m are 100 m apart. They start moving towards each other on parallel tracks, at speeds 54 kmph and 72 kmph. After how much time will the trains meet?

CorrectThey are moving in opposite directions, relative speed is equal to the sum of their speeds.

Relative speed = (54 + 72)*5/18 = 7*5 = 35 mps.

The time required = d/s = 100/35 = 20/7 sec.IncorrectThey are moving in opposite directions, relative speed is equal to the sum of their speeds.

Relative speed = (54 + 72)*5/18 = 7*5 = 35 mps.

The time required = d/s = 100/35 = 20/7 sec. - Question 7 of 50
##### 7. Question

There is a 30% increase in the price of an article in the first year, a 20% decrease in the second year and a 10% increase in the next year. If the final price of the article is Rs. 2288, then what was the price of the article initially?

CorrectLet the price of the article, four years age be Rs. 100 in the 1st year, price of the article = 100 + 30 = Rs. 130. In the 2nd year, price = 130 – 20% of 130 = 130 – 26 = Rs. 104.

In the 3rd year, price = 104 + 10% of 104 = 104 + 10.4 = Rs. 114.40.

But present price of the article is Rs. 2288

for 114.4 —> 100 ; 2288 —> ?

Required price = (2288 * 100)/114.4 = 20 * 100 = Rs. 2000.IncorrectLet the price of the article, four years age be Rs. 100 in the 1st year, price of the article = 100 + 30 = Rs. 130. In the 2nd year, price = 130 – 20% of 130 = 130 – 26 = Rs. 104.

In the 3rd year, price = 104 + 10% of 104 = 104 + 10.4 = Rs. 114.40.

But present price of the article is Rs. 2288

for 114.4 —> 100 ; 2288 —> ?

Required price = (2288 * 100)/114.4 = 20 * 100 = Rs. 2000. - Question 8 of 50
##### 8. Question

Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?

CorrectAman : Rakhi : Sagar = (70000 * 36) : (105000 * 30) : (140000 * 24)

= 12:15:16IncorrectAman : Rakhi : Sagar = (70000 * 36) : (105000 * 30) : (140000 * 24)

= 12:15:16 - Question 9 of 50
##### 9. Question

A can do a work in 9 days and B can do the same work in 18 days. If they work together, in how many days will they complete the work?

CorrectOne day’s work of A and B = 1/9 + 1/8 = (2+1)/18 = 1/6 So, the time taken to complete the work is 6 days.

IncorrectOne day’s work of A and B = 1/9 + 1/8 = (2+1)/18 = 1/6 So, the time taken to complete the work is 6 days.

- Question 10 of 50
##### 10. Question

If the selling price of 50 articles is equal to the cost price of 40 articles, then the loss or gain percent is:

CorrectLet C.P. of each article be Re. 1.

Then, C.P. of 50 articles = Rs. 50;

S.P. of 50 articles = Rs. 40.

Loss % = 10/50 * 100 = 20%IncorrectLet C.P. of each article be Re. 1.

Then, C.P. of 50 articles = Rs. 50;

S.P. of 50 articles = Rs. 40.

Loss % = 10/50 * 100 = 20% - Question 11 of 50
##### 11. Question

Present ages of X and Y are in the ratio 5:6 respectively. Seven years hence this ratio will become 6:7 respectively. What is X’s present age in years?

CorrectLet the present ages of X and Y be 5x and 6x years respectively.

Then, (5x + 7)/(6x + 7) = 6/7

7(5x + 7) = 6(6x + 7) => x = 7

X’s present age = 5x = 35 years.IncorrectLet the present ages of X and Y be 5x and 6x years respectively.

Then, (5x + 7)/(6x + 7) = 6/7

7(5x + 7) = 6(6x + 7) => x = 7

X’s present age = 5x = 35 years. - Question 12 of 50
##### 12. Question

pipes P and Q would fill a cistern 18 and 24 minutes respectively. Both pipes being opened, find when the first pipe must be turned off so that the cistern may be just filled in 12 minutes?

Correctx/18 + 12/24 = 1

x = 9Incorrectx/18 + 12/24 = 1

x = 9 - Question 13 of 50
##### 13. Question

In digging a pond 20 m * 10 m * 5 m the volumes of the soil extracted will be?

Correct20 * 10 * 5 = 1000

Incorrect20 * 10 * 5 = 1000

- Question 14 of 50
##### 14. Question

The difference between simple and compound interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half-yearly is?

CorrectS.I. = (1200 * 10 * 1)/100 = Rs. 120

C.I. = [1200 * (1 + 5/100)2 – 1200] = Rs. 123 Difference = (123 – 120) = Rs. 3.IncorrectS.I. = (1200 * 10 * 1)/100 = Rs. 120

C.I. = [1200 * (1 + 5/100)2 – 1200] = Rs. 123 Difference = (123 – 120) = Rs. 3. - Question 15 of 50
##### 15. Question

A train 800 m long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 min, then the length of the tunnel is?

CorrectSpeed = 78 * 5/18 = 65/3 m/sec.

Time = 1 min = 60 sec.

Let the length of the train be x meters.

Then, (800 + x)/60 = 65/3

x = 500 m.IncorrectSpeed = 78 * 5/18 = 65/3 m/sec.

Time = 1 min = 60 sec.

Let the length of the train be x meters.

Then, (800 + x)/60 = 65/3

x = 500 m. - Question 16 of 50
##### 16. Question

Anand and Deepak started a business investing Rs. 22,500 and Rs. 35,000 respectively. Out of a total profit of Rs. 13,800, Deepak’s share is:

CorrectRatio of their shares = 22500 : 35000 = 9:14

Deepak’s share = 13800 * 14/23 = Rs. 8400.IncorrectRatio of their shares = 22500 : 35000 = 9:14

Deepak’s share = 13800 * 14/23 = Rs. 8400. - Question 17 of 50
##### 17. Question

What is the difference between the C.I. on Rs. 5000 for 1 1/2 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?

CorrectC.I. when interest is compounded yearly

= [5000 * (1 + 4/100) * (1 + (1/2 * 4)/100]

= 5000 * 26/25 * 51/50 = Rs. 5304

C.I. when interest is compounded half-yearly

= [5000 * (1 + 2/100)2]

= (5000 * 51/50 * 51/50 * 51/50) = Rs. 5306.04 Difference = (5306.04 – 5304) = Rs. 2.04.IncorrectC.I. when interest is compounded yearly

= [5000 * (1 + 4/100) * (1 + (1/2 * 4)/100]

= 5000 * 26/25 * 51/50 = Rs. 5304

C.I. when interest is compounded half-yearly

= [5000 * (1 + 2/100)2]

= (5000 * 51/50 * 51/50 * 51/50) = Rs. 5306.04 Difference = (5306.04 – 5304) = Rs. 2.04. - Question 18 of 50
##### 18. Question

A lends Rs. 2500 to B and a certain to C at the same time at 7% p.a. simple interest. If after 4 years, A altogether receives Rs. 1120 as interest from B and C, then the sum lent to C is?

CorrectLet the sum lent to C be Rs. x. Then,

(2500 * 7 * 4) / 100 + (x * 7 * 4) / 100 = 1120

7/25 x = (1120 – 700) => x = 1500IncorrectLet the sum lent to C be Rs. x. Then,

(2500 * 7 * 4) / 100 + (x * 7 * 4) / 100 = 1120

7/25 x = (1120 – 700) => x = 1500 - Question 19 of 50
##### 19. Question

Thrice the square of a natural number decreased by 4 times the number is equal to 50 more than the number. The number is:

CorrectLet the number be x. Then,

3x^{2}– 4x = x + 503x^{2}– 5x – 50 = 0(3x + 10)(x – 5) = 0x = 5IncorrectLet the number be x. Then,

3x^{2}– 4x = x + 503x^{2}– 5x – 50 = 0(3x + 10)(x – 5) = 0x = 5 - Question 20 of 50
##### 20. Question

Find out the C.I on Rs.5000 at 4% p.a. compound half-yearly for 1 1/2 years.

CorrectA = 5000(51/50)

^{3}

= 5306.04

5000

———–

306.04IncorrectA = 5000(51/50)

^{3}

= 5306.04

5000

———–

306.04 - Question 21 of 50
##### 21. Question

A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it?

Correct2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12

c = 1/24 => 24 daysIncorrect2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12

c = 1/24 => 24 days - Question 22 of 50
##### 22. Question

A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in?

Correct(A + B + C)’s 1 day work = 1/6;

(A + B)’s 1 day work = 1/8(B + C)’s 1 day work = 1/12(A + C)’s 1 day work = (2 * 1/6) – (1/8 + 1/12)= (1/3 – 5/24) = 1/8So, A and C together will do the work in 8 days.Incorrect(A + B + C)’s 1 day work = 1/6;

(A + B)’s 1 day work = 1/8(B + C)’s 1 day work = 1/12(A + C)’s 1 day work = (2 * 1/6) – (1/8 + 1/12)= (1/3 – 5/24) = 1/8So, A and C together will do the work in 8 days. - Question 23 of 50
##### 23. Question

The number of ways in which six boys and six girls can be seated in a row for a photograph so that no two girls sit together is -.

CorrectWe can initially arrange the six boys in 6! ways.

Having done this, now three are seven places and six girls to be arranged. This can be done in ⁷P₆ ways.

Hence required number of ways = 6! * ⁷P₆IncorrectWe can initially arrange the six boys in 6! ways.

Having done this, now three are seven places and six girls to be arranged. This can be done in ⁷P₆ ways.

Hence required number of ways = 6! * ⁷P₆ - Question 24 of 50
##### 24. Question

Find the roots of the quadratic equation: x

^{2}+ 2x – 15 = 0?Correctx

^{2}+ 5x – 3x – 15 = 0

x(x + 5) – 3(x + 5) = 0

(x – 3)(x + 5) = 0

=> x = 3 or x = -5.Incorrectx

^{2}+ 5x – 3x – 15 = 0

x(x + 5) – 3(x + 5) = 0

(x – 3)(x + 5) = 0

=> x = 3 or x = -5. - Question 25 of 50
##### 25. Question

A shopkeeper sells 400 metres of cloth for Rs. 18000 at a loss of Rs.5 per metre. Find his cost price for one metre of cloth?

CorrectSP per metre = 18000/400 = Rs. 45 Loss per metre = Rs. 5 CP per metre = 45 + 5 = Rs. 50

IncorrectSP per metre = 18000/400 = Rs. 45 Loss per metre = Rs. 5 CP per metre = 45 + 5 = Rs. 50

- Question 26 of 50
##### 26. Question

Two cars cover the same distance at the speed of 60 and 64 kmps respectively. Find the distance traveled by them if the slower car takes 1 hour more than the faster car.

Correct60(x + 1) = 64x

X = 15

60 * 16 = 960 kmIncorrect60(x + 1) = 64x

X = 15

60 * 16 = 960 km - Question 27 of 50
##### 27. Question

The ratio of the present ages of Giri and Hari is 5 : 8. 12 years hence, the ratio of their ages will be 11 : 14. Find the difference in their present ages?

CorrectLet the present ages of Giri and Hari be 5x and 8x years respectively.

(5x + 12) / (8x + 12) = 11/14

70x + 168 = 88x + 132 => x= 2

Difference in their ages will be the same at all times.

This difference = Difference of their present ages

= 8x – 5x = 3x = 6 years.IncorrectLet the present ages of Giri and Hari be 5x and 8x years respectively.

(5x + 12) / (8x + 12) = 11/14

70x + 168 = 88x + 132 => x= 2

Difference in their ages will be the same at all times.

This difference = Difference of their present ages

= 8x – 5x = 3x = 6 years. - Question 28 of 50
##### 28. Question

Find the least number of five digits which is exactly divisible by 12, 15 and 18?

CorrectLCM = 180

180) 10000 (55

9900

———

100

10000 + 180 – 100 = 10080IncorrectLCM = 180

180) 10000 (55

9900

———

100

10000 + 180 – 100 = 10080 - Question 29 of 50
##### 29. Question

A, B and C are partners in a business. Their capitals are respectively, Rs.5000, Rs.6000 and Rs.4000. A gets 30% of the total profit for managing the business. The remaining profit is divided among three in the ratio of their capitals. In the end of the year, the profit of A is Rs.200 more than the sum of the profits of B and C. Find the total profit.

CorrectA:B:C = 5:6:4

Let the total profit = 100 – 30 = 70

5/15 * 70 = 70/3

A share = 70/3 + 30 = 160/3

B + C share = 100 – 160/3 = 140/3

A-(B+C) = 160/3 – 140/3 = 20/3

20/3 —- 200

100 —- ? => 3000IncorrectA:B:C = 5:6:4

Let the total profit = 100 – 30 = 70

5/15 * 70 = 70/3

A share = 70/3 + 30 = 160/3

B + C share = 100 – 160/3 = 140/3

A-(B+C) = 160/3 – 140/3 = 20/3

20/3 —- 200

100 —- ? => 3000 - Question 30 of 50
##### 30. Question

3/7 of 4/9 of 2/5 of 7560 = (?)

^{2}Correct?

^{2}= 3/7 * 4/9 * 2/5 * 7560=> ?^{2}= 576 = 24^{2}? = 24Incorrect?

^{2}= 3/7 * 4/9 * 2/5 * 7560=> ?^{2}= 576 = 24^{2}? = 24 - Question 31 of 50
##### 31. Question

Identify the greatest numbers: 4

^{50}, 2^{100}, 16^{25}Correct4

^{50}= (2^{2})^{50}= 2^{100}=> 16^{25}= (2^{4})^{25}= 2^{100}Hence, 4^{50}, 2^{100}and 164^{25}are all equal.Incorrect4

^{50}= (2^{2})^{50}= 2^{100}=> 16^{25}= (2^{4})^{25}= 2^{100}Hence, 4^{50}, 2^{100}and 164^{25}are all equal. - Question 32 of 50
##### 32. Question

Three persons A, B and C divide a certain amount of money such that A’s share is Rs. 4 less than half of the total amount, B’s share is Rs. 8 more than half of what is left and finally C takes the rest which is Rs. 14. Find the total amount they initially had with them?

CorrectLet the total amount be Rs. p.

Let shares of A and B be Rs. x and Rs. y respectively.

C’s share was Rs. 14

we have, x + y + 14 = p —– (1)

From the given data, x = (p/2) – 4 —– (2)

Remaining amount = p – (p/2 – 4) => p/2 + 4.

y = 1/2(p/2 + 4) + 8 => p/4 + 10 —– (3)

From (1), (2) and (3)

p/2 – 4 + p/4 + 10 + 14 = p

3p/4 + 20 = p

p/4 = 20 => p = Rs. 80.IncorrectLet the total amount be Rs. p.

Let shares of A and B be Rs. x and Rs. y respectively.

C’s share was Rs. 14

we have, x + y + 14 = p —– (1)

From the given data, x = (p/2) – 4 —– (2)

Remaining amount = p – (p/2 – 4) => p/2 + 4.

y = 1/2(p/2 + 4) + 8 => p/4 + 10 —– (3)

From (1), (2) and (3)

p/2 – 4 + p/4 + 10 + 14 = p

3p/4 + 20 = p

p/4 = 20 => p = Rs. 80. - Question 33 of 50
##### 33. Question

A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

CorrectSpeed = 45 * 5/18 = 25/2 m/sec

Total distance covered = 360 + 140 = 500 m

Required time = 500 * 2/25 = 40 secIncorrectSpeed = 45 * 5/18 = 25/2 m/sec

Total distance covered = 360 + 140 = 500 m

Required time = 500 * 2/25 = 40 sec - Question 34 of 50
##### 34. Question

Two varieties of wheat – A and B costing Rs. 9 per kg and Rs. 15 per kg were mixed in the ratio 3 : 7. If 5 kg of the mixture is sold at 25% profit, find the profit made?

CorrectLet the quantities of A and B mixed be 3x kg and 7x kg.

Cost of 3x kg of A = 9(3x) = Rs. 27x

Cost of 7x kg of B = 15(7x) = Rs. 105x

Cost of 10x kg of the mixture = 27x + 105x = Rs. 132x

Cost of 5 kg of the mixture = 132x/10x (5) = Rs. 66

Profit made in selling 5 kg of the mixture = 25/100 (cost of 5 kg of the mixture) = 25/100 * 66 = Rs. 16.50IncorrectLet the quantities of A and B mixed be 3x kg and 7x kg.

Cost of 3x kg of A = 9(3x) = Rs. 27x

Cost of 7x kg of B = 15(7x) = Rs. 105x

Cost of 10x kg of the mixture = 27x + 105x = Rs. 132x

Cost of 5 kg of the mixture = 132x/10x (5) = Rs. 66

Profit made in selling 5 kg of the mixture = 25/100 (cost of 5 kg of the mixture) = 25/100 * 66 = Rs. 16.50 - Question 35 of 50
##### 35. Question

Kim can do a work in 3 days while David can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs. 150. What is the share of Kim?

CorrectKim’s wages : David’s wages = Kim’s 1 day work : David’s 1 day work = 1/3 : 1/2 = 2:3

Kim’s share = 2/5 * 150 = Rs. 60IncorrectKim’s wages : David’s wages = Kim’s 1 day work : David’s 1 day work = 1/3 : 1/2 = 2:3

Kim’s share = 2/5 * 150 = Rs. 60 - Question 36 of 50
##### 36. Question

A reduction of 40% in the price of bananas would enable a man to obtain 64 more for Rs.40, what is reduced price per dozen?

Correct40*(40/100) = 16 — 64

? — 12 => Rs.3Incorrect40*(40/100) = 16 — 64

? — 12 => Rs.3 - Question 37 of 50
##### 37. Question

A man leaves a point P at 6 a.m. and reaches the point Q at 10 a.m. another man leaves the point give at 8 a.m. and reaches the point P at 12 noon. At what time do they meet?

CorrectIncorrect - Question 38 of 50
##### 38. Question

35 + 15 * 1.5 = ?

CorrectGiven Exp. = 35 + 15 * 3/2

= 35 + 45/2 = 35 + 22.5 = 57.5IncorrectGiven Exp. = 35 + 15 * 3/2

= 35 + 45/2 = 35 + 22.5 = 57.5 - Question 39 of 50
##### 39. Question

What will be the compound interest on a sum of Rs. 25,000 after 3 years at the rate of 12% p.a.?

CorrectAmount = [25000 * (1 + 12/100)

^{3}]= 25000 * 28/25 * 28/25 * 28/25 = Rs. 35123.20C.I. = (35123.20 – 25000) = Rs. 10123.20IncorrectAmount = [25000 * (1 + 12/100)

^{3}]= 25000 * 28/25 * 28/25 * 28/25 = Rs. 35123.20C.I. = (35123.20 – 25000) = Rs. 10123.20 - Question 40 of 50
##### 40. Question

Ratio of the ages of Mahesh and Nilesh is 5 : x. Mahesh is 18 years younger to Ramesh. After nine years Ramesh will be 47 years old. If the difference between the ages of Mahesh and Nilesh is same as the age of Ramesh, what is the value of x?

CorrectLet the present ages of Mahesh, Nilesh and Ramesh be m, n and r respectively.

m/n = 5/x —— (1)

m = r – 18 —— (2)

r + 9 = 47 —— (3)

m – n = r —– (4)

(3) => r = 47 – 9 = 38 years

(2) => m = 38 -18 = 20 years

(1) => 20/n = 5/x => n = 4x

(4) => 4x – 20 = 38

=> 4x = 58 => x = 14.5IncorrectLet the present ages of Mahesh, Nilesh and Ramesh be m, n and r respectively.

m/n = 5/x —— (1)

m = r – 18 —— (2)

r + 9 = 47 —— (3)

m – n = r —– (4)

(3) => r = 47 – 9 = 38 years

(2) => m = 38 -18 = 20 years

(1) => 20/n = 5/x => n = 4x

(4) => 4x – 20 = 38

=> 4x = 58 => x = 14.5 - Question 41 of 50
##### 41. Question

A man buys milk at a certain rate per liter and after adding water to it sells the mixture at the same rate. Find in what ration he much mix water to milk so as to gain 20% on his outlay?

CorrectIncorrect - Question 42 of 50
##### 42. Question

P alone can complete a piece of work in 6 days. Work done by Q alone in one day is equal to one-third of the work done by P alone in one day. In how many days can the work be completed if P and Q work together?

CorrectWork done by P alone in one day = 1/6th of the total work done by Q alone in one day = 1/3(of that done by P in one day) = 1/3(1/6 of the total) = 1/18 of the total.

Work done by P and Q, working together in one day = 1/6 + 1/18 = 4/18 = 2/9 of the total

They would take 9/2 days = 4 (1/2) days to complete the work working together.IncorrectWork done by P alone in one day = 1/6th of the total work done by Q alone in one day = 1/3(of that done by P in one day) = 1/3(1/6 of the total) = 1/18 of the total.

Work done by P and Q, working together in one day = 1/6 + 1/18 = 4/18 = 2/9 of the total

They would take 9/2 days = 4 (1/2) days to complete the work working together. - Question 43 of 50
##### 43. Question

Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

CorrectC.P. of 1 toy = 375/12 = Rs. 31.25

S.P of 1 toy = Rs. 33

Profit = 1.75/31.25 * 100 = 28/5 = 5.6%IncorrectC.P. of 1 toy = 375/12 = Rs. 31.25

S.P of 1 toy = Rs. 33

Profit = 1.75/31.25 * 100 = 28/5 = 5.6% - Question 44 of 50
##### 44. Question

One train is traveling 45 kmph and other is at 10 meters a second. Ratio of the speed of the two trains is?

Correct45 * 5/18 = 10

25:20 => 5:4Incorrect45 * 5/18 = 10

25:20 => 5:4 - Question 45 of 50
##### 45. Question

Find the greatest four digit number which leaves respective remainders of 2 and 5 when divided by 15 and 24.

CorrectSince the difference between the divisors and the respective remainders is not constant, back substitution is the convenient method. None of the given numbers is satisfying the condition.

IncorrectSince the difference between the divisors and the respective remainders is not constant, back substitution is the convenient method. None of the given numbers is satisfying the condition.

- Question 46 of 50
##### 46. Question

A can do a piece of work in 21 days and B in 28 days. Together they started the work and B left after 4 days. In how many days can A alone do the remaining work?

CorrectLet A worked for x days.

x/21 + 4/28 = 1 => x/21 = 6/7 => x = 18

A worked for 18 days. So, A can complete the remaining work in 18 – 4 = 14 days.IncorrectLet A worked for x days.

x/21 + 4/28 = 1 => x/21 = 6/7 => x = 18

A worked for 18 days. So, A can complete the remaining work in 18 – 4 = 14 days. - Question 47 of 50
##### 47. Question

150 men consume 1050 kg of rice in 30 days. In how many days will 70 men consume 980 kg of rice?

CorrectRate of consumption of each man = 1050/(150 * 30) = 7/30 kg/day

Let us say 70 men take x days to consume 150 kg.

Quantity consumed by each item in x days = 7x/30 kg.

Quantity consumed by 70 men in x days = (7x/30)(70)kg

(7x/30)(70) = 980

x = (980 * 30)/490 => x = 60 daysIncorrectRate of consumption of each man = 1050/(150 * 30) = 7/30 kg/day

Let us say 70 men take x days to consume 150 kg.

Quantity consumed by each item in x days = 7x/30 kg.

Quantity consumed by 70 men in x days = (7x/30)(70)kg

(7x/30)(70) = 980

x = (980 * 30)/490 => x = 60 days - Question 48 of 50
##### 48. Question

What is the ratio between perimeters of two squares one having 3 times the diagonal then the other?

Correctd = 3d d = d

a√2 = 3d a√2 = d

a = 3d/√2 a = d/√2 => 3: 1Incorrectd = 3d d = d

a√2 = 3d a√2 = d

a = 3d/√2 a = d/√2 => 3: 1 - Question 49 of 50
##### 49. Question

If a : b = 4 : 1, then find (a – 3b)/(2a – b).

Correcta : b = 4 : 1

a/b = 4/1 => a = 4b

(a – 3b)/(2a – b) = (4b – 3b)/[2(4b) – b]

= b/(8b – b) = b/7b => 1/7Incorrecta : b = 4 : 1

a/b = 4/1 => a = 4b

(a – 3b)/(2a – b) = (4b – 3b)/[2(4b) – b]

= b/(8b – b) = b/7b => 1/7 - Question 50 of 50
##### 50. Question

If one third of 3/4 of a number is 21. Then find the number?

Correctx * 1/3 * 3/4 =21 => x = 84

Incorrectx * 1/3 * 3/4 =21 => x = 84